HJÄRNBERIKAD - Berika alla dina sinnen
Hjärnberika alla dina sinnen

NYHETER

Här kan du läsa om vad som är aktuellt hos oss just nu!

 Bananasong!

Bananasong!

Vad händer i hjärnan vid omväxling och utmaningar?
Vana #7

För att utvecklas behöver hjärnan enligt vetenskaplig forskning omväxlande stimulans och upplevelser som utmanar oss. Du bestämmer själv hur galen du ska vara men utmana dig själv och sätt dig i nya situationer. Släpp kontrollen och studsa utanför bekvämlighetszonen, till exempel genom att dansa och sjunga Banansången! 

Banansången genomförde vi häromveckan i Baltiska Hallen, Malmö. 4300 lärare hade utbildningsdag och vi hade förmånen att få framföra föreläsningen ”Låt din hjärna blomma” baserad på hjärnforskning och där syftet är att få ut våra ”10 goda vanor” på ett lättsamt och modernt sätt. I pausen dansades en ”Banandans” vilket resulterade i en Twitterstorm efter att den hamnade i Filip och Fredriks program ”Breaking News”!

Att det på Twitter de facto såg ut som en lekstuga kan vi förstå. Men vi vet att hjärnan mår bra av att utsätta sig för utmaningar och omväxling. Just dina erfarenheter formar din hjärna. Det handlar om plasticitet och hjärnan är mycket mer plastisk än man tidigare trott. Du blir dina upplevelser! "Omväxling och Utmaningar" är vana nummer 7 av 10 och som baseras på komplicerad hjärnforskning.

Bananer innehåller dessutom tryptofan som ökar halterna av signalsubstansen serotonin. Serotonin gör dig glad och lycklig vilket gör bananen ännu mer spännande att lyfta fram:)
Så vi kommer självklart fortsätta dansa och prata bananer i framtiden. Och då kommer vi in på vana nummer 2 "Fysisk Träning". Att rörelse skapar fler hjärnceller...Men det tar vi en annan gång...

Enligt enkäten som gjordes på upplevelsen av dagen var det mest uppskattade inslaget det om hjärnforskning vilket också syntes när lärare vågade släppa loss och dansa den välkända Banansången som många elever och studenter tidigare har släppt loss till över hela världen.

Hämta vår gulliga banansång här och dansa ihop med eleverna/barnen:

Vill du även se det humoristiska klippet från ”Breaking News” kan du göra det här.
Klippet börjar visas ca 11 minuter in i programmet.

Med vänliga hälsningar,
Ulrika Ahlqvist och Linda Bellvik, Hjärnberikad AB